JA! DET GÅR ATT BALANSERA HJÄRTA OCH HJÄRNA.

Som med allt så är kunskap det främsta verktyget till att förstå förändringar och det finns massor att lära av vår fantastiska ändock komplexa hjärna.

Grundläggande är att förstå vår hjärnas mest primitiva funktion; fly från hot och jaga ständig belöning. Hur kan vi kontrollera detta så att vi inte spårar ur i olämpliga situationer?

Nedan nämner jag två viktiga delar i vår hjärna som vi behöver förstå för att kunna självleda oss mot det vi önskar – FRONTALLOBEN och AMYGDALA. 

AMYGDALA

Amygdala är en hjärnstruktur som tillhör reptilhjärnan. Amygdala är aktiv i bearbetningen av känslor och triggar impulsiva beteenden.

När amygdala upplever hot så sätts våra kroppar i flykt- och kampsvar genom att påverka andning och hjärtverksamhet. Det är jättebra när vi verkligen behöver fly från livsfara men i vår vardag reagerar den på sådant som hårda mail, ett konstigt ansiktsuttryck från en kollega, en sarkastisk kommentar osv precis som om det vore lika med livsfara.

När amygdala går i gång riskerar vi att agera impulsivt och ofördelaktigt. Vi kan inte riktigt tänka klart eftersom kontakten med frontalloben stryps. Det går att lära sig att hantera detta.

FRONTALLOBEN

Frontallobens är vår exekutiva del, hjärnans smartaste del som är vårt ‘jag’. Det är i frontalloben som vår kreativitet och logik finns.

Frontalloben är vårt förnuft och med en överaktiv amygdala så stryps vårt förnuft. Amygdala slår bort frontalloben. Frontallobens funktioner sätts ner till fördel för det primitiva – fly eller fäkta.

Det kräver medveten ansträngning för att ta tillbaka förnuftet. Förutom att det tar mycket energi så ger det också endast en liten belöningskänsla vilket gör att det blir ännu svårare – MEN det är superviktigt att kunna reglera.

Ett scenario – amygdala v/s frontalloben.

Låt oss säga att du blir riktigt upprörd när du sitter i ett ledningsgruppsmöte. Din andning bli häftig och du blir varm i ansiktet och du känner att pulsen stiger. När detta sker har du triggats av något som gör dig upprörd och det sänder en signal till amygdala som säger att du är i fara.

Faran i detta läge handlar inte om att du ska bli uppäten av ett lejon på savannen. Faran för dig kan handla om att du är rädd att tappa ansiktet, att någon tagit ett beslut som du inte accepterar eller kanske du inte ens fick vara med i processen. Du kanske upplever att du blivit förbisedd. Oavsett vad faran handlar om så reagerar amygdala på mer eller mindre samma sätt – det är krig och larmet går!

Nu är vi dock människor med förnuft och logik och vi förstår att det är inte okej att agera på det sätt som amygdalan vill. Vi tar helt enkelt chefskapet över amygdala, men ibland är det svårt och dessvärre blir det svårare ju mer stress du utsätts för.

Breathe-Monica-Capotondi

FEM ENKLA OCH EFFEKTIVA TIPS.

1

TA KONTROLL ÖVER ANDNINGEN

Du behöver syre till hjärnan. Andas långsamt genom att dra in luft genom näsan och fyll buken med luften för att sakta och kontrollerat andas ut genom näsan. Gör det tills du känner att du fått ner andningstakten och att pulsen går tillbaka.

Denna djupandning kan du göra precis var som helst. Ingen ser hur du varvar ner och du kan på detta sätt återfå ett lugn på ett mycket snabbt sätt.

2

FÅ FATT I KÄNSLAN

Vad är det som du känner? Är du rädd, orolig, ledsen, arg etc..?

Försök att se bortom din fara. Försök se och känn efter varför du känner faran. Tänk alltså inte bara på att du känner faran – viktigt här är vad är det som skapar faran.

3

TA PÅ KÄNSLAN

Vart sitter känslan i kroppen? Lägg handen på stället och andas genom känslan.
Är det tryck på bröstet, rastlösa ben, snurrig i huvudet? Om du sitter du i ett möte kanske det inte känns bekvämt att göra denna övning rakt av och du kan då istället lägga handen på ett subtilt sätt där du känner känslan – och andas.

4

DIN INRE DIALOG

Prata med dig själv. Är man ensam så funkar det fantastiskt bra att prata högt med sig själv. Är du inte ensam så för du en tyst dialog med dig själv där du resonerar med dig själv om vad som händer och vad du kan göra för att återfå kontrollen. Analysera vad som har hänt och vad som du har reagerat på.
Exempel: ‘Nu har jag reagerat kraftigt på denna händelse. Ska jag vänta med att respondera eller kan jag vänta tills jag är mitt lugna jag igen? Kan jag be om en paus? Kan jag be att få återkomma? Måste jag agera i detta nu? Är min reaktion i balans med vad som händer? Andas jag lugnt och djupt? Har jag fått tillbaka kontakten med frontalloben?’

5

BESLUT OCH FÖRBEREDELSE

Ge dig själv en stor kram och förstå att det är ditt inre barn som reagerat. Det är okey att känna och nu när du har samlat dig som kan du när du är redo antingen ta itu med det som hände eller att du kanske inser att det väckte känslor inom dig men att det inte var så stort som du upplevde just då. Om du vill justera det som hände ta några minuter och kommunicera om hur du ska göra och förbered dig.

Serenity-Monica-Capotondi-Ledarskapscoach
Share Button